ΕΛΛΑΣ 2013 – ΕΡΤ – Ἂξιον Ἐστί

 

16 04

Μας αξίωσε ο Θεός να έχουμε έναν Ελύτη, έναν Θεοδωράκη, έναν Λέκκα για να δώσει ήχο η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στον ύμνο «Ἀξιον Ἐστί» για νέους αγώνες ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, ελευθερίας’ εν τέλει, της αξιοπρέπειας’ της αξιοπρέπειας που μας πρέπει, βρε αδερφέ…

Είμαστε η κοιτίδα του πολιτισμού, του οικουμενικού πολιτισμού, του κοσμοπολιτισμού. Είμαστε η αντηρίδα, εδώ και αιώνες, απέναντι στη βαρβαρότητα, την απανθρωπιά, την κτηνωδία, απ΄ όπου και αν προέρχεται είτε απ’ έξω, με όποια μορφή, είτε από μέσα, με όποια μορφή.

Και σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη εποχή, για όλη την περιοχή μας, με την υπισχνούμενη αλλαγή, άρα ανα-δια-μόρφωση ισορροπιών, σχέσεων, δυνάμεων, εντός και εκτός Επικράτειας, συγκροτούνται νέες δυνάμεις, σχήματα, μηχανισμοί.

Οι συμμαθητές είναι αντίπαλοι’ αποδείχθηκαν έντιμοι ο ένας απέναντι στον άλλο, τόσο στα φοιτητικά τους όσο και στα πρωθυπουργικά τους χρόνια’ προστατεύοντας ο ένας τον άλλο και στρώνοντας το χαλί ο ένας του άλλου.

Αποδείχθηκαν δε, ομοίως, κατώτεροι των περιστάσεων για τον ελληνικό λαό. Κι όμως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν υποστηρικτές τους. Το ίδιο θλιβεροί, υποτακτικοί, υποτελείς και προσκυνημένοι στο μαμωνά, στους επιχειρηματικούς κύκλους που αν δεν εντάσσονται οι ίδιοι είναι κιόλας εκείνοι εργοδότες’ εργοδότες μειοδοσίας’ τουλάχιστον, ο πρώτος, θα υπερηφανεύεται ιδιωτικώς ὀτι έβαλε τον μηχανισμό, ο δεύτερος ότι τον ενεργοποίησε, ο τρίτος ότι ανέλαβε την εκτέλεση.

Μόνον που ο μηχανισμός ήταν «εκρηκτικός».
Και με περισσή θρασυδειλία δείχνοντας οίηση, νομίζοντας ότι η κοινωνία είναι το κληρονομημένο τρόπαιο – φἐουδο τους, τούς «έσκασε» στα χέρια’ από την Ευρώπη και στους δύο.

Ο μεσαίος και ο επόμενος, με ήδη στρωμένο το χαλί με περγαμηνές από τις τράπεζες, ακολουθούν πιστοί υπηρέτες τα αφεντικά τους και σιωπηροί Πάντσο Βίλλα από πίσω οι ουρές τους [συγγνώμη, Πάντσο Βίλλα].

Και ο πρώτος’ ο αμέτοχα συμμέτοχος πρώτος΄ αθεράπευτα πρώτος’ πρώτος ρίψασπις, πρώτος, όπως του αξίζει, πρώτος θα ανταμειφθεί.

Κινητοποίησαν από τον λήθαργο και τη ραστώνη μία κοιμισμένη καταναλωτική κοινωνία.

Οι νεο-Τσαουσέσκου εζήλωσαν την τύχη του΄

Άξιον Εστί.

Περάσαμε τη «Γένεση» – Ζούμε τα «Πάθη» – Πορευόμαστε προς το «Δοξαστικόν».

Ἂξιον Ἐστίν ὡς ἀληθῶς

 

Το Ἂξιον Ἐστί στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. 16 06 2013.

Αναδημοσίευση από το Facebook, στις 16 06 2013.

Advertisements
This entry was posted in Κατηγοριοποίηση. Bookmark the permalink.