Τσικνοπέμπτης το ἀνάγνωσμα

Opera Snapshot_2019-02-28_103843_ebooks.edu.gr.png - 'Ορνιθες 1959.png

Μακέτα του Γιάννη Τσαρούχη για τα κοστούμια τοῦ Χοροῦ τῶν «Ὀρνίθων», 1959. Σκηνοθεσία Καρόλου Κουν

Με ἀφορμή τη σημερινή ἑορταστική ἡμέρα τῆς Τσικνοπέμπτης, κατά το παραδοσιακό Χριστιανικό ἡμερολόγιο, ἐν μέσω τοῦ Τριωδίου, θα ἀναφερθοῦμε σε δύο -οἰκεῖα- πρόσωπά μας και παραπάνω…

Πεισθέταιρος και Εὐελπίδης τα ὀνόματα τῶν ὑποκριτῶν τῶν ὁμώνυμων ρόλων και χαρακτήρων τοῦ ἑνός μεγίστου κωμωδιογράφου, τοῦ παπποῦ Ἀριστοφάνους. Ὀνόματα-ἰδιότητες με κατηγορούμενα που τόσο πολύ τα εἶχε και ἐξακολουθεῖ να τα ἒχει ἀνάγκη ἡ ἑλληνική κοινωνία. Ἂλλωστε, αὐτό το παλαιόθεν «δεῖ δή χρημάτων» μάς κατατρύχει διαχρονικά… Μα και ἐξίσου διαχρονικά εἲμαστε και μαζί παλεύουμε να εἲμαστε ὃ,τι περιγράφουν τα δύο ὀνόματα, ἢτοι εὐέλπιδες γεμάτοι ἐλπίδα, ἂρα με τόλμη αἰσιοδοξία και ὃραμα και μαζί ἑταῖροι, δηλαδή, σύντροφοι συμμέτοχοι συνοδοιπόροι με πειθώ, με ἐπιχειρήματα με θέσεις ἀπόψεις και Στάσεις. Ὂχι τυχαῖα, συνεπῶς, ἡ ἐκλογή τῶν ὀνομάτων ἰδιοτήτων ἀπό τον παπποῦ. Δεῖγμα ὁμοῦ και δῆγμα τῶν ἐλαττωμάτων τῶν συμπεριφορῶν και τῶν ἀήθων συγχρωτισμῶν και συνηθειῶν μας. Μα, στους «Ὂρνιθες» τα δύο αὐτά πρόσωπα θα ἐνώσουν τις δυνάμεις τους θα συνομιλήσουν με εἰλικρίνεια και θα ἀφήσουν την καρδιά να πάρει τα ἡνία μαζί με το ὂνειρο και την ψυχική γενναιότητά τους, για να οἰκοδομήσουν μία νέα πόλη, ἀνάμεσα γῆς και Οὐρανοῦ, και θα τα βάλουν με τους θεούς, που οἱ ἲδιοι εἲχαμε φτιάξει, μοιραζόμενοι το λοιπόν τα ἲδια πάθη και λάθη ἀλλά σε διαφορετικά βάθη, τη Νεφελοκοκκυγία, την πόλη τῶν Ὀρνίθων, τῶν πουλιῶν!!! Και το πρῶτο μέτρο που πῆραν ἦταν να σταματήσουν στα ὃρια μεθοριακούς σταθμούς και τελωνεῖα τοῦ μεσοσταδίου την τσίκνα να φτάνει στους Ὀλύμπιους. Ὑπῆρξε, ὡστόσο, και το πιο ούσιαστικό. Τόση ἡ δύναμη τῆς τσίκνας!!! Και ἒσυραν τους θεούς σε διαπραγματεύσεις ὣστε να ἐπικρατήσει ἡ Εἰρήνη, Εὐτυχία η Ευωχία και ἡ Εὐδαιμονία στις ζωές τῶν ἀνθρώπων και με την ἀρωγή βοήθεια συμπαράσταση και σπρώξιμο τοῦ Προμηθέα θα νικήσει το δίδυμο κερδίζοντας τη θεϊκή Βασιλεία ὡς σύ-ζυγο τοῦ Πεισθεταίρου. Πόση προμηθεϊκή σκέψη, πόση προ-οικονομία, τι πρελούδιο συμβόλων, συμβολισμῶν, ὀνομάτων, ἰδιοτήτων, Χρόνου.

Ἑορτάζοντας ἐδῶ και τουλάχιστον τέσσερεις χιλιετίες την τσίκνα και κλείνοντας με τα πιο γιορτινά ἀφιερωματικά τῆς ἡμέρας τραγούδια, ἀπό τη γειτονικό Ἒργο «τῶν Ἀχαρνέων» στη Μοῦσα και στη «Μητέρα τοῦ Ἣλιου, την «Ἀνδρομέδα«, σημεῖα ἀναφορᾶς ἀναδρομῆς ἐνάρξεως κάθε καλοῦ…

Opera Snapshot_2019-02-28_101102_www.fosonline.gr.png - Τσικνοπέμπτη.png

Χρόνια Πολλά!!!

Εὐωνύμως Παράβασις

Σαββόπουλος, Αχαρνής (Νίκος Παπάζογλου) – Παράβαση

Εὐωνύμως – Ἀνδρομέδα

Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Ανδρομέδα

Ἀθῆνα, 28 02 2019

This entry was posted in Κατηγοριοποίηση. Bookmark the permalink.